Zwambestrijding Schagen

Huiszwam onderscheiden van andere schimmels

Schimmels zijn overal en kunnen op allerlei plaatsen gedijen, met inbegrip van uw woning natuurlijk. Vaak zijn deze schimmels onschadelijk en kunnen ze zelfs gunstig zijn voor het compost in de tuin bijvoorbeeld, doordat ze organisch materiaal afbreken, zoals oud voedsel of bladeren. Daarentegen is huiszwam een aanwijzing van vochtproblemen in huis. Het identificeren van huiszwammen is een koud kunstje, op voorwaarde dat u weet waar u op moet letten en op welke plaatsen ze meestal verschijnen.

Hoewel er verschillende soorten zwammen zijn die binnenshuis kunnen groeien, is er slechts één die bekend staat als huiszwam. Het is belangrijk om dit soort organisme snel te identificeren, zodat het aangepakt kan worden voordat het zich verspreidt en grotere schade veroorzaakt, zoals rottend hout, aantasting van de isolatie of schimmelgroei. Er zijn weliswaar veel soorten schimmels die van een vochtige omgeving houden of cellulose (hout) kunnen verteren, maar geen enkele ervan doet het zoals huiszwammen tekeer gaan in woningen. Met als mogelijke uitzondering bepaalde kelder schimmel die endemisch zijn in oude kelders.

 

Hoe ziet huiszwam eruit?

De huiszwam, of Serpula Lacrymans voor de kenners, is een soort schimmel en ziet eruit als een schubachtige, groenachtige tot bruinachtige crèmekleurige groei. Hij kan makkelijk onderscheiden worden van andere gangbare schimmels binnenshuis, zoals zwarte schimmel (Stachybotrys), roze schimmel (Dysporia) of cladosporium, vanwege het schubachtige uiterlijk. Hij ziet er dus anders uit dan de donzige schimmels die vaak binnenshuis voorkomen. Het kan echter moeilijk zijn om te bepalen of een groene of witte substantie die op hout groeit een huiszwam is of een ander soort schimmel, zoals huisstof. Huiszwam komt vaak voor aan de binnenkant van muren of aan de onderkant van vloeren en wordt meestal veroorzaakt door waterophoping. Het kan ook aanwezig zijn op materialen zoals hout, papier, stof en droge muur. In tegenstelling tot zwarte schimmel, die meestal in het woongedeelte van een huis wordt aangetroffen, blijft huiszwam meestal beperkt tot ruimtes zoals de kelder, waar de omstandigheden vaak minder droog zijn.

 

Waar groeit huiszwam?

Huiszwammen treft men vooral aan in ruimten waar vocht is, zoals een kelder, wasruimte of badkamer. Soms wordt hij aangetroffen aan de buitenkant van muren en onder vloeren binnenshuis, waar de ondervloer boven het maaiveld ligt. Dit soort schimmel doet het uitstekend in de donkerste zones van het huis. Wat vanzelfsprekend meestal kelders en kruipruimtes zijn. In de leefruimten van een woning, zoals slaapkamers, eetkamers of badkamers, komt huiszwam zelden voor. In tegenstelling tot zwarte schimmel, die meestal in het leefgedeelte van een huis wordt aangetroffen, blijft huiszwam meestal beperkt tot ruimtes zoals de kelder, waar de omstandigheden vaak minder droog zijn.

 

Hoe bepaal je of iets huiszwam is?

Als u een witte of grijze substantie ziet op muren, meubels, papier of stoffen, is het belangrijk dat u de omgeving inspecteert om te bepalen of de aangroei schimmel of zwam is. Verwijder daartoe alle voorwerpen die in de weg zitten en probeer de bron van het probleem te inspecteren. Als het droog is, schraapt u voorzichtig een klein monster af met een mesje of uw vingernagel. Bekijk het monster onder een lichtbron, zoals een zaklamp.

 

Conclusie

Er zijn verschillende soorten schimmels aan te treffen in onze woningen in Nederland, maar slechts één ervan staat bekend als echte huiszwam. Het is belangrijk om dit soort organisme snel op te sporen, zodat het aangepakt kan worden voordat het zich verspreidt en grotere schade veroorzaakt, zoals rottend hout, aantasting van de isolatie of schimmelgroei. Hoewel er veel soorten schimmels zijn die van een vochtige omgeving houden of cellulose (hout) kunnen verteren, gedijt geen enkele daarvan uitsluitend in woningen, met de mogelijke uitzondering van sommige kelderzwammen die endemisch zijn in oude kelders. Huiszwammen zijn gemakkelijk van andere zwammen te onderscheiden omdat zij schubbig zijn. Hun uiterlijk verschilt dus van het donzige uiterlijk van veel soorten huiszwammen. Het kan echter moeilijk zijn om vast te stellen of een groene of witte substantie die op hout groeit een huiszwam is of een andere soort schimmel, zoals huisstof.

Onderzoek het monster om te bepalen of het om meeldauw of huiszwam gaat. Als het een lichtgroene of crèmekleurig matje is, is het waarschijnlijk een huiszwam. Huiszwam is ook schilferig en is dus gemakkelijk te onderscheiden van andere soorten binnen schimmel. Is de schimmel zwart, dan is de kans groter dat het zwarte schimmel is.

Zeker zijn van uw zaak?

Vraag een gratis inspectie aan zodat een van onze specialisten bij u kijkt.

Bel ons

030-3074938

Hulp of advies nodig?

Neem hier contact op

Gratis inspectie aanvragen?

Vocht en Zwammen kunnen enorm veel schade aanrichten in een korte tijd. Om u zo snel mogelijk te helpen kunt u een gratis inspectie aanvragen (ook voor preventie!)